2015. szeptember 25., péntek

Nagylyukacsos horgolt felső

Egy óriási hiányoságomat probálom most pótolni, hisz már sok-sok ilyen rácsos horgolt felsőt elkészítettünk, de valahogy a minta leírás nem került fel ide a blogra.

A felső mintája a következő:
Mi ezt a felsőt körbe-körbe horgoljuk, így a minta folytonos lesz. Tehát a mintarajz azon részével nem foglalkozunk, hogy láncszemes magasítás, illetve sokráhajtásos pálca a befejezésnél.

Mivel a felső egyetlen szükösebb pontja az alja, ahol a kezdő láncszemsor található, ezért méretpróbánál csak azzal kell foglalkoznunk, hogy a kezdő láncszemsor engedje a bebújást a felsőbe.
Páros mintaegységgel kezdjünk, így a legegyszerűbb a karját hozzáilleszteni, így:

Általánosan beváltt a 9 x 2 mintaegység, ami 9 x 18 láncszemet, azaz 162 láncszemet jelent kezdésnek. Amennyiben ez körbezárva szükösnek bizonyul, úgy csaljunk mintaegységenként 1-1 láncszemet, tehát 9 x 19 láncszem = 171 láncszem. Ekkor az első sor horgolásánál minden 4. egyráhajtásos pálcát a 4. láncszembe horgoljuk (a 3. helyett).

Ha megvagyunk a kezdő sorral, akkor körbe-körbe haladva előszőr a láncszemes íves sort horgoljuk, majd a következő körben az ívekre a pálcákat. (minta szerint)

A test részét a honalj részig horgoljuk meg, ami a mi esetünkben 4 teljes lyuk.
Majd készítsük el a két karját, melynek kezdő láncszeme 45. Ez 5 mintaegység. Szintén a honalj részig horgoljuk meg mindkét karját.

Ekkor a három részt egymás mellé illesztve egy körbe horgoljuk. Itt még 2 teljes lyukas részt haladjunk, majd a nyakrészhez érve már csak 7 láncszemes íveket horgoljuk, melyre 3-3 RHP kerül. Ilyen 7 láncszemes kör elég 1, ezzel összehuztuk a nyakrészt.

Most már csak a rácsok csúcsait kell láncszemekkel összehorgolni. Hogy egy -egy csúcs közé hány láncszem kerül, az szabadon választott. Attól is függ mennyire szoros (vagy laza) nyakrészt szeretnénk készíteni, hisz lehet környakas vagy vállas.

Minden végére érdemes passzé részt horgolni a jobb tartás érdekében.

Általában Micro fonalból készítettük ezeket a felsőket, de egyéb hasonló vastagságú fonalakat is bevetettünk.
Az alábbi felső már új kezdési technikával készült. Elöszőr a passzérészt horgoltuk megpedig úgy, hogy 10 L-be 10 RHP-t, fordulás, 10 RHP, fordulás....
Egy hosszú "övet" kapunk, mely összesen 54 sor (ez felel meg a 162 L-es kezdésnek). Majd a két végét összehorgoljuk. Ezzel megvan a passzé rész. 
A továbbiakban ugyanúgy haladunk mint ahogy fent leírtam. (egy-egy RHP-t itt 3 L-nek számolj)
Így nem szűk az alja a láncszemsor miatt.


Jó horgolást!
Szép napot!

4 megjegyzés:

  1. Azt írjátok,hogy:
    "Mi ezt a felsőt körbe-körbe horgoljuk, így a minta folytonos lesz. Tehát a mintarajz azon részével nem foglalkozunk, hogy láncszemes magasítás, illetve sokráhajtásos pálca a befejezésnél."

    Csak azt nem értem, hogy akkor hogyan jutok fel a köv. rács kezdetére, rövid pálcákkal? Köszönöm a segítséget
    Hetti mama

    VálaszTörlés
  2. A rövidpálcákkal magasítanál! Csak egyszerűen kúszószemekkel haladunk a pálcák tetején míg a csúcshoz nem érünk.
    Remélem segítettem! ☺

    VálaszTörlés
  3. Szia,alize extrából kezdtem 3,5 tűvel, de kicsinyelem az 54 soros passzét. Növeljem vagy váltsak nagyobb tűre? Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés