2013. augusztus 13., kedd

Az első SBS kendő!

A történet ott kezdődött, hogy amikor a GOMBOLYDÁBA megérkeztek a nyári vékony Catania Fine Color fonalak már akkor beleszerettem ebbe a lila-zöld kombinációba. Sokáig nem tudtam, hogy mit készíthetnék magamnak belőle. Mindig mikor bent jártam az üzletben megnézegettem, hogy milyen jó és milyen szép és hogy ezek a színek mennyire ÉN vagyok.
Egyszer észre vettem, hogy másoknak is tetszenek ezek a színek, mert már csak 4 gombolyag van belőlük! Gyorsan lecsaptam rájuk, és elkezdődött a mintavadászat, hogy 4 gombolyag mire lehet elég.
A kör így leszűkült kendőre! A kendők között is olyan mintát kerestem, hogy ne kelljen megszabni, hogy hány láncszemmel indítjuk, hanem folyamatosan haladva egyre nagyobb-nagyobb legyen a kendő, így ki tudom használni a 4 gombolyagot.

A választás az SBS (South Bay Shawlette) mintára esett:
Az SBS minta leírása:
L= láncszem
RHP= egyráhajtásos pálca

1.kör
7L, 1 RHP (az 1.L-be), 3L, 1 RHP (az 1.L-be)
2. kör
3L, 7 RHP (a 3L-es lyukba), 1 RHP (az RHP tetejére), 7 RHP (a 3L-es lyukba)
3. kör
6L, 1 RHP (az első RHP tetejébe), 1L, 3 RHP (a 4. 5. 6. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP, 3L, 1 RHP} a középső (8.) RHP tetejére, 1L,  3 RHP (a 11. 12. 13. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP}az utolsó pálca tetejére, ami 3L-es pálca
4. kör
3L, 7 RHP (a 3L-es lyukba), 1 L, 1 RHP (az előző sor 3pálcás egységéből a középsőre), 1L, 7 RHP (a 3L-es lyukba), 1 RHP (a középső pálca tetejére), 7 RHP (a 3L-es lyukba), 1L, 1 RHP (az előző sor 3pálcás egységéből a középsőre), 1L, 8 RHP (a 3L-es lyukba)
5. kör
6L, 1 RHP (az első RHP tetejébe), 1L, 3 RHP (a 4. 5. 6. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP}az előző sor 1RHP tetejére, 1L, 3 RHP (a 3. 4. 5. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP, 3L, 1 RHP} a középső (8.) RHP tetejére, 1L, 3 RHP (a 11. 12. 13. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP}az előző sor 1RHP tetejére, 1L, 3 RHP (a 3. 4. 5. RHP-k tetejébe), 1L, {1 RHP, 3L, 1 RHP}az utolsó pálca tetejére, ami 3L-es pálca

A 4.-5. kör mintáját kell ismételgetni addig míg a kívánt méretű nem lesz a kendő! (vagy amíg a fonal tart :-))
Természetesen a lányom nem hagyhatta ki, hogy fel ne próbálja! :-)




8 megjegyzés:

  1. Köszönöm a leírást, csodás a kendő! Kezdő vagyok, de szeretném elkészíteni! Nagyon szép a modell is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert a kendőhöz! Nem nehéz minta és nagyon mutatós! Az első pár sornál nagyon figyelmesen horgold, hogy el ne számítsd magad, aztán már benne lesz a "kezedben" a minta! :-)
      A dicséretet is köszönöm, a "modellem" tényleg szépike! ;-)

      Törlés
  2. Szia! Köszönöm a leírásokat, nagyon örülök neki :))) Viszont ennél a kendőnél mindig megakadok, már kétszer nekifutottam. Ezt nem igazán értem: 3. kör
    6L, 1 RHP (az első RHP tetejébe), - ezt az 1 RHP melyik első tetejébe kell?? Kérlek segíts nekem! Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! A (zárójelekbe) probaltam azt feltüntetni, hogy hova kell leöltened a pálcát, tehat az mindig az előző körre vonatkozik.
    A 2. Kör utolso palcaja lesz most az elso palca, mivel megfordultal. Pontosan oda kell öltened ahonnan a lancszemek indultak.
    Remelem igy erthető! :-) Probald meg a rajzot is követni, szerintem az egyszerusit! :-) Ha esetleg meg van kerdes akkor varom! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a leírást, a mintát már egy csoporttárstól megkaptam, de így könnyebben eltudom készíteni.
    Gyönyörű ez a kendő.
    Még én is kezdő vagyok, de megcsinálom.
    Már fonalat is vettem hozzá Vikitől a fehérvári gombolydában. :)

    VálaszTörlés
  5. Többféle egyszínű fonalból is szép lehet? 3-4-es tűvel gondoltam... Vállalható?

    VálaszTörlés
  6. Többféle egyszínű fonalból is szép lehet? 3-4-es tűvel gondoltam... Vállalható?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó kis minta, de szerintem a 2. körnél elírás van, ugyanis 2x nem lehet 7 egyr.pálcát ölteni a 3 láncszemes lyukba, a 2.-at a 7 lszmesbe kell tenni. Sokat kinlódtam, mire rájöttem, de utána flottul ment.

    VálaszTörlés